Пламен Димитров: Бюджетът може да бъде с 6 млрд. дефицит 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 1 май отбелязваме международния ден на труда. Двата големи синдиката у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа", ще проведат шествия с искане за достойно заплащане и гарантирани трудови права.

"Има нещо добро в предлагания бюджет на ДОО - това е прилагането на швейцарското правило, заложени са от 1 юли 12% увеличение на пенсиите, което поне малко ще компенсира инфлацията. Това, което липсва, е свързано с кратсрочните обезщетения - за безработица, няма движение нагоре, няма увеличение. Според нас поне минималното обезщетение трябва да се увеличи поне с процента на инфлацията или с ръста на минималната работна заплата, която ние искаме от 1 юли да стане 850 лева", каза в студиото на "Денят започва" Пламен Димитров - президент на КНСБ, и уточни, че става дума за 20-25 млн.

Според него в разходната част на бюджета има завишени пера, които за 2023 г. са увеличени двойно спрямо миналата година. Първото са капиталовите разходи.

"2022 година сме изпълнили 5,5 млрд. капиталови разходи, а България въобще откакто има бюджет в последните 30 години, е изпълнявала максимум 7,5 млрд. капиталови разходи и то при добри времена, добро състояние, власт, парламент. Сега са заложени над 10 млрд. - почти два пъти от извършените през 2022 година. Тоест поне 2-3 млрд. можем да отрежем оттук", отбеляза синдикалният лидер.

По думите му силно завишена и е заложената издръжката на министерствата, защото миналата година тя е нараснала с 40%, като сега се предлага увеличение с още толкова. Димитров подчерта, че разходите за ток, вода и други не обясняват това увеличение.

"Само от тези две упражнения в разходната част над 4 млрд. лв. могат да бъдат спестени. Като добавим мерките в приходната част, смятам, че бюджетът може да бъде докаран до 6 млрд. дефицит, което води до тези заветни 3%", обобщи синдикалистът.

Какво още каза президентът на КНСБ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад